Man Holding a Sugar Cane

Alle ved, hvad rom er. Men de færreste kender historien bag den populære sprut. Normalt forbinder vi rom med de Caribiske Øer, ferien under palmer på hvide sandstrande, Jamaica, Cola og fede parties. Men faktisk kan oprindelsen af rommen dokumenteres tilbage til Indien, AD 700. Der nævner en ayurvedisk læge en alkoholisk drik, som stadig er populær i Indien, er lavet af fermenteret og destilleret juice fra sukkerrør. Teknisk set er denne drink således intet andet end rom. 

Navnet rom dukker for første gang op i 1300-tallet, i Cypern. Cypern var dengang Europas største producent af sukker. Den cypriotiske rom blev oftest mikset til en drik kaldet Soumada, som er rom blandet med mandelmælk. 

Marco Polo bragte mere end pasta med hjem

Også verdens mest berømte opdagelsesrejsende blev gjort bekendt med, hvad vi i dag kalder for rom. Han berettede om en ”meget god sukkervin” som han blev tilbudt i Persien. Drikken havde været produceret i Malaysia i flere tusinde år. Dette gør højst sandsynligvis Malaysia til rommens fødested og rom til verdens ældste kendte højprocent-alkoholiske drik. 

Person Poring Cocktail on Clear Drinking Glass

Krudt-testen 

Rom forbindes også med Caribiske pirater især og søfart generelt. Dette skyldes ganske konkrete årsager. For det ene er rom meget holdbar. Den høje alkoholprocent gør at rom kan opbevares mere eller mindre uendeligt længe. Forbindelsen med pirateri og søfart startede med, at de britiske Privateers, som var piratskibe med kongelig licens, begyndte at bruge rom som en valuta. 

I 1655 erobrede Briterne Jamaica og dermed verdens største producent af rom. Til brug som valuta og I den britiske Navy, opfandt Briterne en standard: Navy Rom. Navy Rom var en blanding af forskellige Caribiske rom varianter, som skulle klare krudt-testen. I testen lod man krudt-pellets opsuge rommen. Hvis krudtet så stadig kunne tændes, var rommens alkoholprocent tilstrækkelig. 

Clear Glass With Brown Liquid

Rom findes i mange farver og kvaliteter

Verden over findes der så mange forskellige rom-varianter, at det er svært at danne sig et overblik. Men man kan inddele rom i 3 hovedkategorier:

  • Mørk rom – er lavet af karamelliseret sukker eller melasse og modnet i forkullede tønder, hvilket giver en kraftig smag
  • Gylden rom – smagsmæssigt mellem mørk og lys rom. Fremstilles som med mørk rom, men tønderne er ikke forkullede
  • Lys rom – også kaldt sølv- eller hvid rom. Denne slags rom er lys eller helt klar som vodka. Efter modning bliver den filtreret for at blive lys. Smagen er mindre kraftig, som gør den velegnet til cocktails og andre blandede drinks