Rom er en dejlig og alsidig form for alkohol. Man kan lave adskillige klassiske eller nye, eksperimenterende cocktails med både lys eller mørk rom. De fleste kender for eksempel mojitoen med lys rom, danskvand, lime, rørsukker og mynte. Inden for de sidste par år er dark and stormy også blevet yderst populær – her bruges mørk rom, gingerbeer og lime. 

Rom kan nydes i lækre cocktails som disse, men god kvalitetsrom egner sig i høj grad også til at nydes rent med eller uden is.

Rom og cigar – gammelt venskab ruster ikke

En klassisk kombination er rom og cigar. Der findes da også mange rom og cigarbarer rundt omkring i verden, hvor man kan sanse nuancerne i oplevelsen af disse to elementer sammen. For at lave noget anderledes kan du prøve at holde sådan en aften for dine venner. Et sådant arrangement egner sig dog bedst til de mere garvede romdrikkere, da rommen nydes rent. 

Desuden er der i dag også langt mere fokus på farerne ved rygning, end der var før i tiden. Hvis man ikke ryger, kan man selvfølgelig også sagtens holde en dejlig romsmagningsaften uden cigar, evt. kan man i stedet prøve e-cigaretter som et sundere alternativ. 

Hvilke ting går godt med rom?

Udover cigar er der mange andre ting, der passer godt med rom. Lime, som både går igen i mojito og dark and stormy, parres ofte med rum. Rom har en krydret, røget og også sød smag, som står godt til citrusfrugter som lime. 

Du kan også eksperimentere med andre syrlige elementer, for eksempel rabarber. En klassisk og enkel drink med rom er cuba libre, hvor du tilsat lime blander mørk rom og cola. Frugtelementer går godt med både lys og mørk rum. Du kan blende rom med isterninger, frugt og noget drinkmixer som f.eks. Rose’s for at få en slush ice-agtigt konsistens. De fleste kender strawberry daiquiri og piña colada, som begge laves med lys rom, men eksperimenter gerne og pynt med drinkparasoller og mere frugt.